Fietsen met de wind in de rug
12 december 2017
vader en zoon
De vader zoon relatie
30 oktober 2019
Toon alles

Levenservaring is jouw rijkdom; hoe doe je dat een leven lang leren?

                                    

Nooit te oud om te leven, levenservaring is je rijkdom 

Een blik in de toekomst van 50 tot voorbij de 80 

 

De oudere mens speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Dat betekent dat we hier iets mee moeten. Er ligt zowel ongebruikt potentieel als kans op allerlei mogelijkheden. Voor de 55 plusser zijn er handvatten beschreven in het boek ‘Het goud van de 55-plusser’  Het boek ‘Old passioned’ laat juist het resultaat zien van de investeringen en dromen waar die mensen voor zijn gegaan. Arnaud en Kathinka bundelen hun kennis en ervaring, zodat ze met de groep van 55 tot voorbij de 80 zicht krijgen op hoe het leven vol te leven. Op basis van hun ervaringen met de ouderen in hun boeken, hebben ze een programma opgezet rondom een leven lang leren.

In ‘Het goud van de 55 plussers’  wordt in gegaan op het ongemakkelijke proces van afscheid nemen van uitgesleten patronen en oogsten van de waarde van je ervaring in het leven tot dan toe. Vanuit dit proces kun je weer kijken naar jouw keuzes voor de toekomst. Het blijkt van belang om zowel afscheid te nemen van wat was als je mogelijkheden te onderzoeken voor wat komt, om werkelijk invulling te geven aan je volgende fase. De waardes die je voor je zelf vindt kun je vertalen naar je ambities op zowel zakelijk als privé vlak. Daarbij kunnen zowel oude als nieuwe dromen de moeite waard worden te gaan naleven.  

De beelden in het boek Old Passioned tonen levenslustige mensen van boven de 65 jaar, die bewust keuzen hebben gemaakt in hun leven, vaak ook op latere leeftijd. De keuzes die ze gemaakt hebben zijn gebaseerd op hun persoonlijke ontwikkeling  tussen 55 en 65 jaar. Dit heeft zich vertaald in het vinden van hun passie en hun dromen, waar ze hun keuzes verder op hebben gestoeld. Op je 70e voor het eerst model worden, of op je 77e besluiten om serieus te gaan zwemmen en dan op je 88e Europees zwemkampioen te worden. Het maken van keuzes, jezelf blijven ontwikkelen is derhalve niet gebonden aan leeftijd, het is een continu proces en is heeft per fase een eigen dynamiek. De 55 plusser is volwassen en staat aan het begin van de volgende fase.  

 

Arnaud en Kathinka kwamen elkaar in hun professionele leven al jaren geleden tegen. Na een periode waarin zij beide hun eigen weg volgden kwamen ze elkaar onverwacht weer tegen. De inhoudelijke verhalen liggen in elkaars verlengde en het is dus voordehand liggend om vanuit de verbinding en synergie een gezamenlijk aanbod te formuleren.  

In hun krachtige samenwerking bieden zij zowel kader om het eigen goud te benoemen als om dromen te onderzoeken en visualiseren. De mens in zijn element ziet er vanuit een interne rust en balans altijd (veer)krachtig uit. We exploreren dit en brengen die kracht in beeld.  

Workshop, 5 x 2 uur met elk een thema met als resultaat oude/nieuw dromen in beeld 

Lezingen 

Dagdeel hoe kom je bij je waarde en je dromen 

Wat betekent gezondheid voor je en wat versta je daaronder. Hoe word je `gezond’?

 

Waarom deze workshops en lezingen?

  • De ouderen hebben nog veel ongebruikt potentieel, voor zowel zichzelf als de maatschappij 
  • Een leven lang leren is een voorwaarde voor gezond oud worden 
  • Gezondheid is om meerdere manier uit te leggen. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en daar mag op onderzocht worden tav ouder worden 

 

Na deze workshops

Kunt u krachtig samenwerken  

Bent u zich bewust van alle potentie en mogelijkheden van 55 jarigen tot ruim voorbij de 80 jaar

Heeft u handvatten om een Leven lang te leren, dus een leven lang je te blijven ontwikkelen 

 

Kathinka Fortuin is sinds 1989 zelfstandig ondernemer. Ze merkte tot haar verbazing dat als je de 50 gepasseerd bent, anderen daar zowel kwaliteiten als onkunde aan toeschrijven. Via onderzoek ontdekte ze dat je bij 55 jaar in een ontwikkelingsproces komt waar in de literatuur nog weinig over geschreven is. Het goud wat je delven moet in deze ontwikkelingsfase blijkt van cruciale waarde voor de volgende stappen in het leven. Gemiddeld genomen komen er nog 23 jaar en het is toch de moeite om daar goeie jaren van te maken.  

‘Het is veel leuker en zinvoller voor iedereen als ik kan bijdragen vanuit toegevoegde waarde en nieuwsgierigheid naar de toekomst’ 

Arnaud Mooij is sinds 2007, vanaf zijn 40ste,  portret fotograaf. Zijn kracht zit in het maken van de verbinding en het vastleggen van het karakter van de persoon in de foto. In de verbinding laten de mensen voor mijn camera hun schild zakken, waardoor het ware karakter wordt vastgelegd. Dit is soms spannend en veelal bevrijdend. Arnaud heeft een speciale voorliefde voor het fotograferen van ouderen, omdat de levenservaringen daarin zo zichtbaar zijn. In de interviews en de foto’s komen mensen volledig tot hun recht en kunnen zij laten zien hoe zij hun leven invulling geven. 

‘ik wil zelf ook zo worden, levenslustig, gerimpeld en vol in het leven. Zij laten mij zien hoe dat kan’ 

 

 

Share

Blijf op de hoogte

Als je je inschrijft ontvang je maximaal 4 keer per jaar mijn nieuwsflits met tips, events, inspiratie en/of aanbiedingen.

Ik hou je op de hoogte!

Blijf op de hoogteAls je je inschrijft ontvang je maximaal 4 keer per jaar mijn nieuwsflits met tips, events, inspiratie en/of aanbiedingen.

Je hebt je succesvol aangemeld!

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar info@echtmooij.nl

× Stel je vraag